Diabetes Practice Quiz – 1

Diabetes Practice Test – 1

 

1. The following are characteristics of type I Diabetes Mellitus.

a. the client is thin

b. it requires lifelong insulin

c. the client is at risk to develop diabetic ketoacidosis

d. All of the above

e. None of the above

 

2. The risk factors for type 1 diabetes include all of the following except:

a. Diet

b. Genetic

c. Autoimmune

d. Environmental

 

3. The following are signs and symptoms that indicate hyperglycemia in a client with diabetes mellitus.

a. elevated blood sugar level

b. increased urination

c. deep, rapid respiration

d. All of the above

e. None of the above

 

4. Type 2 diabetes accounts for approximately what percentage of all cases of diabetes in adults?

a. 55%-60%

b. 35%-40%

c. 90-95%

d. 25-30%

 

5. Risk factors for type 2 diabetes include all of the following except:

a. Advanced age

b. Obesity

c. Smoking

d. Physical inactivity

 

6. The client has been diagnosed to have IDDM. Which order should you question?

a. propranolol

b. insulin injection

c. acetaminophen

d. diltiazem

 

7. The nurse is assessing a pregnant client with type I diabetes mellitus about her understanding regarding changing insulin needs during pregnancy. The nurse determines that teaching is needed if the client makes which statement?

a. I will need to increase my insulin dosage during the first 3 months of pregnancy

b. my insulin dose will likely need to be increased during the second and third trimester

c. episodes of hypoglycemia are more likely to occur during the first 3 months of pregnancy

d. my insulin needs should return to normal within 7 to 10 days after birth if I am bottle-feeding

 

8. An adolescent client with type I diabetes mellitus is admitted to the emergency department for treatment of diabetic ketoacidosis. Which assessment findings should the nurse expect to note?

a. sweating and tremors

b. hunger and hypertension

c. cold, clammy skin and irritability

d. fruity breath and decreasing level of consciousness

 

9. Untreated diabetes may result in all of the following except:

a. Blindness

b. Cardiovascular disease

c. Kidney disease

d. Tinnitus

 

10. What are the early symptoms of type 1 diabetes?

a. Polyuria (frequent urination)

b. Polydipsia (increased thirst)

c. Kussmaul breathing

d. Only a and b

e. None of the above

 

11. Nutrition is one of the most powerful treatments for diabetes

a. True

b. False

 

 

Answers

1. D

2. D

3. A

4. D

5. C

6. A

7. A

8. D

9. D

10. D

11. A

 

Source: Oxford Handbook of Diabetes Nursing

Source: Nursing Management of Diabetes Mellitus: A Guide to the Pattern Approach

Source: Pediatric Nursing: Caring for Children and Their Families

Source: Diabetes mellitus: a fundamental and clinical text

Source: A nurse’s guide to dosage calculation: giving medications safely

 

Nurses who read this also suggest: